V zimě přijde vhod teplý punč! Víte, jak na něj?
O jemném aromatickém nápoji zvaném punč se říká, že se narodil v Anglii. Ale není to pravda. Pochází z daleké Indie, kde byl objeven anglickými námořníky a do Evropy dorazil koncem sedmnáctého století. Jeho indické jméno je “panča” (pět) a naznačuje, že se v Indii připravoval (kromě koření a ovoce) z pěti základních složek – čaje, cukru, lihoviny, vína a vody.
Do hotového horkého punče naléváme lihovinu jako poslední těsně před podáváním, aby alkohol a aroma rychle nevyprchalo. Horký punč naléváme do předehřátých punčových nebo čajových sklenic, případně do sklenic s kovovou objímkou a před naléváním do sklenic vložíme nejprve kovovou lžičku, abychom zabránili prasknutí skla. Punč je nápoj zimních měsíců, který se podává až po jídle nebo samostatně pro zahřátí.
Ingredience: 3 lžičky černého čaje, 4 lžíce medu, 2 lžíce zázvorového nebo javorového sirupu, 350 ml jamajského rumu, 2 lžíce cukru, 2 karamboly
Postup: Černý čaj zalijeme 750 ml horké vody a necháme přibližně 3 minuty louhovat. Potom ho přecedíme do hrnce. Přidáme med, zázvorový nebo javorový sirup a rum. Nápoj prohřejeme. Na talířek nasypeme cukr a obalíme v něm okraje skleniček, které jsme navlhčili vodou. Do připravených skleniček nalijeme teplý punč. Karamboly dobře omyjeme, osušíme je a nakrájíme na tenké plátky. Plátky z jedné strany nakrojíme a zavěsíme na okraj sklenek. Nápoj podáváme horký.