#
#
#
#

Vychutnejte si ovoce rovnou ze sudu – přijďte si pro naše ovocné pálenky!

Sklizeň letošní úrody ovoce dosahuje svého vrcholu a všichni pěstitelé jistě potvrdí, že nevypálit alespoň část úrody, by byla věčná škoda. Kvalitně vypálené ovoce dává vzniknout opravdu skvělým destilátům. 

První pokusy o destilaci probíhaly již před několika tisíci lety, kdy staří Babyloňané, Egypťané a Číňané zkoušeli koncentrovat líh. Vlastní název alkohol pochází od arabského slova alkehal, které označuje jemnou ušlechtilou látku. Destilátům se přisuzovala zázračná moc a používaly se téměř výhradně k léčení.

V dnešní době se ovocné pálenky vyrábí v palírnách kvašením ovoce a následnou destilací. Naprosto rozhodující pro kvalitu výsledného produktu je dokonale zralé a správně ošetřované ovoce. Nejčastěji se používají švestky, jablka (odrůdy Golden Delicious), hrušky (odrůdy Williams), meruňky, třešně, ale i trnky, jeřabiny či kdoule. Výroba ovocných pálenek má nejdelší tradici v zemích, které oplývají bohatou úrodou ovoce (Francie, Itálie, Rakousko). Odtud také pocházejí poctivé ovocné pálenky, které najdete v nabídce gurmánského obchodu VOM FASS. Všechny produkty si zde můžete před nákupem ochutnat, protože jsou stáčeny rovnou ze sudu.

Výroba ovocných pálenek začíná rozdrcením čistého a nepoškozeného ovoce na kaši a pokračuje spontánním kvašením, které probíhá díky přírodním kvasným kulturám. Po dokončení kvasného procesu se kapalina destiluje a tak vzniká surový destilát. Ten se upravuje na finální produkt nebo se ukládá ke zrání, které může probíhat ve skleněných nádobách nebo dřevěných sudech. Z nich přejímá barvu a částečně i aroma. Některé druhy ovoce, jako jsou jeřabiny, rybíz, černý bez, maliny nebo borůvky, mají nízkou výtěžnost alkoholu a vysokou náchylnost ke znehodnocení čistého aroma. Proto se nejprve macerují v čistém lihu a teprve pak se destilují.

Ovocné pálenky slouží jako skvělý digestiv. Pro jejich servírování je proto velice důležité zvolit správný tvar a velikost sklenice. Ušlechtilé ovocné destiláty se doporučují podávat ve vysoké štíhlé flétně nebo degustační sklence z hladkého skla. Některé ovocné pálenky, zejména bílé, je vhodné podávat chlazené. Naopak pálenky z ušlechtilých plodů a pálenky stařené v dřevěných sudech se podávají v pokojové teplotě, protože nízká teplota by zcela zastřela jejich rafinované aroma i chuť.