#
#
#
#

V zimě přijde vhod teplý punč! Víte, jak na něj?

O jemném aromatickém nápoji zvaném punč se říká, že se narodil v Anglii. Ale není to pravda. Pochází z daleké Indie, kde byl objeven anglickými námořníky a do Evropy dorazil koncem sedmnáctého století. Jeho indické jméno je „panča“ (pět) a naznačuje, že se v Indii připravoval (kromě koření a ovoce) z pěti základních složek – čaje, cukru, lihoviny, vína a vody.

Do hotového horkého punče naléváme lihovinu jako poslední těsně před podáváním, aby alkohol a aroma rychle nevyprchalo. Horký punč naléváme do předehřátých punčových nebo čajových sklenic, případně do sklenic s kovovou objímkou a před naléváním do sklenic vložíme nejprve kovovou lžičku, abychom zabránili prasknutí skla. Punč je nápoj zimních měsíců, který se podává až po jídle nebo samostatně pro zahřátí.

Jablečný javorový punčZÁZVOROVÝ PUNČ

Ingredience: 3 lžičky černého čaje, 4 lžíce medu, 2 lžíce zázvorového nebo javorového sirupu, 350 ml jamajského rumu, 2 lžíce cukru, 2 karamboly

Postup: Černý čaj zalijeme 750 ml horké vody a necháme přibližně 3 minuty louhovat. Potom ho přecedíme do hrnce. Přidáme med, zázvorový nebo javorový sirup a rum. Nápoj prohřejeme. Na talířek nasypeme cukr a obalíme v něm okraje skleniček, které jsme navlhčili vodou. Do připravených skleniček nalijeme teplý punč. Karamboly dobře omyjeme, osušíme je a nakrájíme na tenké plátky. Plátky z jedné strany nakrojíme a zavěsíme na okraj sklenek. Nápoj podáváme horký.