#
#
#
#

Sezamový olej – elixír zdraví

Sezamová semena byla mezi prvními plody, ze kterých se zpracovával olej. Sezamový olej začali vyrábět Asyřané před více než 600 lety před naším letopočtem. Vzhledem k obtížnosti získávání byl tento olej velmi drahý a tak byl dostupný jen bohatým, kteří jej používali jako potravinu a lék. Už tehdy si lidé začali uvědomovat léčivé účinky tohoto oleje. Jeho širokospektrální využití může pomoci i v dnešní uspěchané a zdravému životnímu stylu ne příliš nakloněné době…

Sezamový olej obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, vitamíny skupiny B, A, C, E, karoteny a minerální látky (železo, hořčík, mangan). Má pozitivní vliv na trávicí ústrojí, působí příznivě na pokožku, vlasy i nehty, zlepšuje imunitu, v prevenci anémie, osteoporózy a mírných neuróz.

Pro sezamový olej je charakteristická jemná oříšková chuť a vůně. Ve studené kuchyni jej používáme do salátů a pomazánek. Vhodný je také do omáček a marinád, ale také jako dochucovadlo příloh a dalších pokrmů. Velmi zajímavou chuť vytváří také ve sladkém, ale i slaném pečivu. Pokud rádi připravujete asijské speciality, rozhodně by vám neměl v kuchyni chybět.