#
#
#
#

Punče

VÁNOČNÍ PUNČ

Hot wine punch for winter and ChristmasIngredience: 100 g rozinek, 50 g sušených brusinek, 30 ml Cherry brandy, ½ litru silného černého čaje, 1 litr červeného vína, 1 citron nakrájený na plátky, 4 svitky skořice, cukr podle chuti

Postup: Sušené ovoce nasypte do misky, zalijte je Cherry brandy a nechte namáčet nejméně dvě hodiny (klidně i několik dní). Čaj, víno, plátky citronu a svitky skořice přiveďte k varu. Do nahřátých sklenic pak rozdělte ovoce v  Cherry brandy, zalijte punčem a podle chuti oslaďte.

JABLEČNÝ JAVOROVÝ PUNČ

Jablečný javorový punčIngredience na 4 sklenice asi po 250 ml: 1 jablko, 250 ml jablečného čaje se skořicí, 150 ml jablečné šťávy, 1 kousek skořice, 2 badyány, 4 hřebíčky, 4 lžíce javorového sirupu, 150 ml calvadosu

Postup: Jablko omyjeme, osušíme, vypíchneme jádřinec a plod i se slupkou nakrájíme na tenké plátky. Čaj promícháme s 250 ml vody, jablečnou šťávou, kořením a plátky jablek a na malém ohni asi 10 min. povaříme. Do horkého nápoje vmícháme javorový sirup a calvados. Jablečný javorový punč i s kořením rozlijeme do 4 vysokých sklenic. Můžeme podávat s čajovým pečivem.

ZIMNÍ PUNČ

Hot mulled wine with oranges and cinnamonIngredience: 1 l červeného vína (El Torro), 3 pomeranče, 3 citrony, 200 g cukru, 5 cl jamajského rumu, kousek celé skořice, 3 hřebíčky

Postup: Pomeranče a citrony důkladně omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Část koleček si necháme na ozdobení. Víno smícháme s cukrem, kořením, plátky citronů a pomerančů a přivedeme k varu. Před podáváním punč scedíme, přilijeme rum a promícháme. Podáváme v širokých sklenkách ozdobených zbývajícími plátky ovoce.

VINNÝ PUNČ

Ingredience: 1/2 l vody, 1 láhev červeného vína (El Torro), 1 láhev bílého vína (Valle de Rueda Orón), 0,6 l třešňového likéru s grappou, 200 g práškového cukru, šťáva z 1 citronu

Postup: Vodu přivedeme k varu, přidáme práškový cukr, červené víno, bílé víno a třešňový likér s grappou, osladíme a dochutíme citronovou šťávou. Teplé nalijeme do nahřátých sklenic a podáváme.

ZÁZVOROVÝ PUNČ

Ingredience: 3 lžičky černého čaje, 4 lžíce medu, 2 lžíce zázvorového nebo javorového sirupu, 350 ml jamajského rumu, 2 lžíce cukru, 2 karamboly

Postup: Černý čaj zalijeme 750 ml horké vody a necháme přibližně 3 minuty louhovat. Potom ho přecedíme do hrnce. Přidáme med, zázvorový nebo javorový sirup a rum. Nápoj prohřejeme. Na talířek nasypeme cukr a obalíme v něm okraje skleniček, které jsme navlhčili vodou. Do připravených skleniček nalijeme teplý punč. Karamboly dobře omyjeme, osušíme je a nakrájíme na tenké plátky. Plátky z jedné strany nakrojíme a zavěsíme na okraj sklenek. Nápoj podáváme horký.