#
#
#
#

Přijďte si pro calvados, třešňový likér nebo jamajský rum a připravte si skvělý PUNČ – nápoj zimních měsíců! Poradíme Vám, jak na to…

O jemném aromatickém nápoji zvaném punč, který už svou vůní vyvolává vánoční atmosféru, se říká, že se narodil v Anglii. Ale není to pravda. Pochází z daleké Indie, kde byl objeven anglickými námořníky a do Evropy dorazil koncem sedmnáctého století. Jeho indické jméno je „panča“ (pět) a naznačuje, že se v Indii připravoval (kromě koření a ovoce) z pěti základních složek – čaje, cukru, lihoviny, vína a vody.

Hotový punč má obsahovat kolem 30 % alkoholu. Jako koření se používá skořice, hřebíček, zázvor, kardamom, vanilka. K dochucení se dále používá citronová a pomerančová kůra. Do hotového horkého punče naléváme lihovinu jako poslední těsně před podáváním, aby alkohol a aroma rychle nevyprchalo. Horký punč naléváme do předehřátých punčových nebo čajových sklenic, případně do sklenic s kovovou objímkou a před naléváním do sklenic vložíme nejprve kovovou lžičku, abychom zabránili prasknutí skla. Punč je nápoj zimních měsíců, který se podává až po jídle nebo samostatně pro zahřátí.

Tipy VOM FASS na vánoční punče

ZÁZVOROVÝ PUNČ

Ingredience: 3 lžičky černého čaje, 4 lžíce medu, 2 lžíce zázvorového nebo javorového sirupu, 350 ml jamajského rumu, 2 lžíce cukru, 2 karamboly

Postup: Černý čaj zalijeme 750 ml horké vody a necháme přibližně 3 minuty louhovat. Potom ho přecedíme do hrnce. Přidáme med, zázvorový nebo javorový sirup a rum. Nápoj prohřejeme. Na talířek nasypeme cukr a obalíme v něm okraje skleniček, které jsme navlhčili vodou. Do připravených skleniček nalijeme teplý punč. Karamboly dobře omyjeme, osušíme je a nakrájíme na tenké plátky. Plátky z jedné strany nakrojíme a zavěsíme na okraj sklenek. Nápoj podáváme horký.

VINNÝ PUNČ

Ingredience: 1/2 l vody, 1 láhev červeného vína (El Torro), 1 láhev bílého vína (Valle de Rueda Orón), 0,6 l třešňového likéru s grappou, 200 g práškového cukru, šťáva z 1 citronu

Postup: Vodu přivedeme k varu, přidáme práškový cukr, červené víno, bílé víno a třešňový likér s grappou, osladíme a dochutíme citronovou šťávou. Teplé nalijeme do nahřátých sklenic a podáváme.

ZIMNÍ PUNČ

Ingredience: 1 l červeného vína (El Torro), 3 pomeranče, 3 citrony, 200 g cukru, 5 cl jamajského rumu, kousek celé skořice, 3 hřebíčky

Postup: Pomeranče a citrony důkladně omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Část koleček si necháme na ozdobení. Víno smícháme s cukrem, kořením, plátky citronů a pomerančů a přivedeme k varu. Před podáváním punč scedíme, přilijeme rum a promícháme. Podáváme v širokých sklenkách ozdobených zbývajícími plátky ovoce.

JABLEČNÝ JAVOROVÝ PUNČ

Ingredience na 4 sklenice asi po 250 ml: 1 jablko, 250 ml jablečného čaje se skořicí, 150 ml jablečné šťávy, 1 kousek skořice, 2 badyány, 4 hřebíčky, 4 lžíce javorového sirupu, 150 ml calvadosu,

Postup: Jablko omyjeme, osušíme, vypíchneme jádřinec a plod i se slupkou nakrájíme na tenké plátky. Čaj promícháme s 250 ml vody, jablečnou šťávou, kořením a plátky jablek a na malém ohni asi 10 min. povaříme. Do horkého nápoje vmícháme javorový sirup a calvados. Jablečný javorový punč i s kořením rozlijeme do 4 vysokých sklenic. Můžeme podávat s čajovým pečivem.

VÁNOČNÍ PUNČ

Ingredience: 100 g rozinek, 50 g sušených brusinek, 30 ml třešňového brandy, ½ litru silného černého čaje, 1 litr červeného vína (El Torro), 1 citron nakrájený na plátky, 4 svitky skořice, cukr podle chuti

Postup: Sušené ovoce nasypte do misky, zalijte je třešňovým brandy a nechte namáčet nejméně dvě hodiny (klidně i několik dní). Čaj, víno, plátky citronu a svitky skořice přiveďte k varu. Do nahřátých sklenic pak rozdělte sušené ovoce třešňovým brandy, zalijte punčem a podle chuti oslaďte.

PUNČ S DŽUSEM

Ingredience: 1 pomeranč, 200 ml černého čaje, 300 ml pomerančového džusu, 300 ml grapefruitového džusu, 5 ks skořice, 5 ks hřebíčku, 5 cl calvadosu

Postup: Zahřejte oba džusy, čaj, calvados, cukr a skořici těsně pod bod varu. Do čajového sítka vložte hřebíčky a nechte v kastrůlku minimálně 5 minut louhovat. Koření vyjměte a nápoj rozlijte do sklenek nebo šálků. Rovněž můžete přidat i najemno rozmělněnou dužinu z pomeranče a grapefruitu, stejně jako plátky tohoto ovoce.