Skleněné baňky s pípou vyskládané v několika policích nového obchodu na pražských Vinohradech se hemží barvami, přestože samotné nádoby jsou čiré. Každá z nich obsahuje likér rozličné chuti, vůně, množství alkoholu a právě barvy.

K ochutnání vybízí modré curacao, načervenalý růžový grapefruit z Burgundska, žlutý limoncino z Itálie či zelená brazilská caipirinha. Na padesát likérů a pálenek z celého světa.

Naproti nim v jedenadvaceti dřevěných soudcích čekají prvotřídní whisky, koňaky a rumy.

A i když nejste v baru ani restauraci, stačí jen ukázat na kterýkoliv z nich a příjemná prodavačka vám nalije štamprli. Tak to totiž ve Vom Fassu na celém světě chodí.  Heslo konceptu značky, která se do světa šíří od roku 1994 z Německa, Poznat – ochutnat – potěšit, se dodržuje i v Česku.

Tekutá lahůdka z Francie

Zákazník tady nekupuje „zajíce v pytli“, ale nejprve přímo v obchodě ze sudu ochutná, zda mu vybraný destilát vyhovuje. Pokud ne, může vyzkoušet jiný. Jen pozor, platí se i za koštování.

K nejvzácnějším prodávaným destilátům zde patří Cognac Cuvée Paradis více než sedmdesátiletého francouzského producenta Gérarda Seqionota z oblasti Grand Champagne. Namíchal ho z několika koňaků starých 40 až 50 let, jež zrály v jeho sklepeních.

„V bohatém aromatu koňaku se mísí lehké kořeněné vůně a květinové tóny,“ popisuje raritu majitelka obchodu Milena Holoubková.

vom fassV nabídce pražského Vom Fassu, který po metanolové aféře v Česku znovu vstává z popela, jsou ale i více než desetileté či dvacetileté whisky z Irska, vnitrozemí Skotska nebo ostrova Islay a kubánské, haitské, quatemalské rumy.

„Mateřská firma nabízí i více než dvě stovky kvalitních vín, vzhledem k množství vinoték a možností nákupu vína v Česku jich ale máme v obchodě jen pár,“ dodává Holoubková.

První franšíza Vom Fassu se v Česku objevila před šesti lety – kde jinde než na pražských Vinohradech. Kromě alkoholu nabízela také oleje, octy, balzamika a tenhle sortiment tu také zůstal. Po metanolové aféře a následnému zpřísnění předpisů prodeje alkoholu lihoviny raději ze své nabídky vypustila.

Kolková matematika

Do vybudování nového gurmánského obchodu se tedy pustili další zájemci. A zaměřili se výhradně na alkohol. „Barů, vináren a pivnic je v Česku dostatek. Jít si koupit pro potěšení kvalitní pití ale scházelo,“ říká Holoubková důvody otevření krámku.

Pronájem obchodu, jeho vybavení, získání potřebných úředních razítek, registrace, složení půlmilionové kauce, zajištění kolků nakonec odložilo plánované jarní otevření prodejny na červenec.

Obchod včetně daňového skladu navíc musí být pod permanentním dohledem kamer, které jsou napojeny přímo na monitory celní správy. Její pracovníci tak mohou kdykoliv kontrolovat, jak se s alkoholem manipuluje.

Právě celý proces kolkování přitom Holoubková označuje za „největší oříšek“ a vysokou matematiku, která jí zabrala hodiny a hodiny času.

Prodávané lihoviny totiž obsahují různé zastoupení alkoholu a každá z nich tak musí mít jiné označení. Jiný kolek navíc vyžaduje lahvička o objemu dvou decilitrů a jiný půllitrová lahev. Za každý kolek musí obchodník státu zaplatit 40 haléřů, v sadě jsou po pěti stech kusech. „Maximální množství, které si můžete při půlmilionové kauci odebrat, je přitom 25 tisíc kolků ročně,“ vysvětluje majitelka obchodu onu vysokou matematiku.

Každý večer navíc musí obsluha prodejny zaslat celníkům seznam prodaných výrobků včetně přidělených kolků.

Lahvičky z českého skla

palenkaAč se vinohradský Vom Fass hemží desítkami pálenek z ořechů, meruněk či hrušek, českou slivovici či jiný český destilát tady člověk neuvidí. „Chtěli jsme tu mít lihoviny, na které běžně nenarazíte,“ vysvětluje Holoubková.

Značku Czech Made tu tak má pouze sklo, do kterého se likéry, whisky a ostatní destiláty stáčejí. Výrobky kyjovských sklářů přitom neslouží jen prodejně na Vinohradech, ale obchodům Vom Fass na celém světě.